هشتمی ها

۲ مطلب در خرداد ۱۳۹۹ ثبت شده است

غذاهایی که نمی گذارند تمرکز کنید!

يكشنبه, ۲۵ خرداد ۱۳۹۹، ۱۱:۰۱ ق.ظ

 

 

غذاهایی که نمی گذارند تمرکز کنید!

ایرنا/ نتایج مطالعه ای که به تازگی انجام شده است، نشان می دهد که ساعت ها بعد از مصرف یک خوراکی چرب، توانایی فرد برای تمرکز کردن کاهش می یابد.

این تحقیق که در مجله آمریکایی Clinical Nutrition منتشر شده است، مدرک بیشتری دال بر ارتباط میان روده و مغز ارائه می دهد. این مطالعه همچنین دلیل دیگری ارائه می دهد که باید میزان مصرف چربی های اشباع را در رژیم غذایی کاهش داد.

چربی های اشباع

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری در آمریکا به مردم توصیه می کند که میزان مصرف چربی های اشباع را که از منابع حیوانی مانند گوشت چارپایان، ماکیان و محصولات لبنی تامین می شود، کاهش دهند.

نتیجه مطالعه ای که در زمینه نقش چربی ها بر سلامت انسان در سال 2018 در نشریه BMJ منتشر شد، نشان می دهد که خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را می توان با جایگزین کردن چربی اشباع با چربی های اشباع نشده (از جمله روغن های گیاهی) کاهش داد.

به علاوه شواهد و مدارکی وجود دارد که نشان دهنده ارتباط میان روده فرد - به ویژه معده و روده ها - و مغز شخص (و عملکرد شناختی آنها) است. آنچه دانشمندان آن را محور روده و مغز می نامند.

خوراکی های پر چرب

در این مطالعه محققان اثر چربی های اشباع را بر روی سطوح تمرکز کوتاه مدت فرد بررسی کردند. محققان برای انجام این مطالعه، به بررسی داده هایی پرداختند که برای انجام مطالعه دیگری در زمینه تأثیر وعده های غذایی مملو از چربی های اشباع بر التهاب و خستگی در میان زنان مبتلا به سرطان جمع آوری شده بود.

در روز ارزیابی، هر یک از 51 شرکت کننده یک آزمایش عملکرد مداوم را برای شناسایی میزان تمرکز انجام دادند. در این آزمایش، میزان تمرکز، توجه پایدار و زمان واکنش اندازه گیری می شد.

شرکت کنندگان در این مطالعه یکی از دو خوراکی سوسیس بوقلمون و آب گوشت را مصرف کردند. هر دو خوراکی حاوی 60 گرم (گرم) چربی بود - یک خوراکی حاوی چربی اشباع بالا بود و دیگری حاوی روغن آفتابگردان بود که چربی اشباع کمی دارد. بعد از پنج ساعت، افراد شرکت کننده آزمایش عملکرد مداوم دیگری را انجام دادند.سپس یک تا چهار هفته بعد، افراد شرکت کننده برای انجام آزمایش ها دوباره بازگشتند اما این بار غذاهای مصرفی خود را تغییر دادند.

قبل از روز ارزیابی، افراد شرکت کننده سه وعده غذایی استاندارد را مصرف کردند و قبل از مصرف خوراکی پر چرب، به مدت 12 ساعت هیچ چیزی نخوردند. محققان همچنین عوامل برهم زننده را که می توانند بر سطح نسبی عملکرد شناختی فرد تاثیر گذارند، مد نظر قرار دادند.

کاهش عملکرد شناختی

محققان متوجه شدند افرادی که خوراکی های مملو از چربی اشباع مصرف می کردند عملکرد بدتری در تست عملکرد مداوم داشتند. به گفته «آنلیز مادیسون»، نویسنده اصلی این مطالعه و دانشجوی فارغالتحصیل روانشناسی بالینی در دانشگاه ایالتی اوهایو، این مطالعه نشان داد که اثر مصرف خوراکی های مملو از چربی اشباع بر عملکرد شناختی بیش از مصرف یک خوراکی کم چرب بود. محققان همچنین اثر مشکلات روده را بر میزان تمرکز افراد پس از مصرف خوراکی های چرب بررسی کردند.

آنها برای انجام این مطالعه، سطوح نشانگرهای «اندوتوکسمی» را در خون افراد شرکت کننده بررسی کردند. به نظر میرسد این نشانگرها زمانی در خون نمایان می شوند که سلامت روده فرد به مخاطره می افتد. درحالیکه این مطالعه علت اینکه چرا خوراکی های مملو از چربی اشباع تاثیر منفی بر عملکرد شناختی فرد دارند را مشخص نمی کند، اما مدیسون متذکر میشود که مصرف این خوراکیها می تواند موجب افزایش التهاب شود که بر عملکرد مغز نیز تاثیر میگذارند. به گفته مدیسون، اسیدهای چرب بطور مستقیم با مغز در تعامل هستد.

 

 

  • زیور زارعی

آیا ورم معده با نفخ متفاوت است؟

پنجشنبه, ۸ خرداد ۱۳۹۹، ۰۱:۰۴ ب.ظ

 

 

آیا ورم معده با نفخ متفاوت است؟

آیا ورم معده با نفخ متفاوت است؟
وی می افزاید: درمان این نوع اختلال کمی مشکل است. به افراد مبتلا به این بیماری رژیم های غذایی خاصی توصیه می شود که براساس پاسخ گویی به درمان، مدت اتخاذ رژیم غذایی و درمان های غیراختصاصی تغییر می کند.

به گزارش بهداشت نیوز: امروزه با توجه به تغییر رژیم غذایی و گسترش زندگی ماشینی، مشکلات گوارشی شیوع گسترده ای یافته است و از جمله مشکلات گوارشی نفخ و احساس پری در معده و روده است که گاهی با ورم معده و روده اشتباه گرفته می شود.

تشخیص ورم معده وروده با پزشک است

این بیماری ممکن است در کوتاه مدت بروز کند یا در طولانی مدت علایم آن آشکار شود. تشخیص این بیماری برعهده پزشک معالج است تا با نمونه برداری و دیگر روش های تشخیصی التهاب معده و روده را شناسایی کند. از جمله عوامل بروز این بیماری ترشح بیش از حد اسید معده، کشیدن سیگار، مصرف غذاهای داغ و پر ادویه و استفاده از داروهای مسکن است.

دکتر محمدجواد احسانی اردکانی، فوق تخصص گوارش و کبد از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که معمولا ورم معده همراه با احساس تورم، پری و سنگینی در قسمت فوقانی دستگاه گوارش است، می افزاید: در زبان عامیانه به این حالت ورم معده می گویند که در پزشکی به سوء هاضمه تعبیر می شود. ورم معده علت های مختلفی دارد؛ این اختلال که باعث ایجاد درد می شود، گاه با زخم معده یا دوازدهه (اثنی عشر) و یا بیماری های دیگری همراه است. معمولا به هنگام تخلیه سریع معده یا ورود موادغذایی به آن ویا به دلیل حساس بودن اعصاب معده، به وجود می آید.

باید گفت علت زخم معده یا دوازدهه، وجود میکروب هلیکوباکتریاپیلوری یا مصرف قرص های مسکن است که با درمان های مناسب برطرف می شود و علایم ورم بیمار بهبود می یابد. در مواردی ورم همراه با زخم نیست که از آن به سوء هاضمه غیرزخمی تعبیر می شود که این عارضه شایع تر است. از جمله علل بروز این عارضه اختلال حرکتی دستگاه گوارش یا حساس شدن گیرنده های حسی معده به هنگام کشش و اتساع معده پس از صرف غذاست.

وی می افزاید: درمان این نوع اختلال کمی مشکل است. به افراد مبتلا به این بیماری رژیم های غذایی خاصی توصیه می شود که براساس پاسخ گویی به درمان، مدت اتخاذ رژیم غذایی و درمان های غیراختصاصی تغییر می کند.

ورم روده

این فوق تخصص گوارش با تاکید بر این که تشخیص ورم معده و روده بر عهده پزشک متخصص است، افزود: برای شناسایی باید نمونه برداری و آسیب شناسی بافت معده و روده انجام شود که در صورت مشاهده التهاب در معده و روده، این بیماری تایید می شود.

وی درباره مشخصات بیماری ورم روده افزود: احساس تورم، نفخ و سنگینی در قسمت تحتانی که با تشخیص التهاب بافت روده همراه باشد، از علایم ورم روده است و تنها احساس درد و سنگینی دستگاه گوارش که توسط بیمار گزارش می شود، برای تشخیص بیماری کافی نیست.

این فوق تخصص گوارش با بیان این که اگر بیماری زمینه ای وجود داشته باشد ممکن است سوء هاضمه عوارض خطرناکی داشته باشد، می افزاید: همچنین اگر زخم معده یا دوازدهه درمان نشود عوارضی از قبیل خون ریزی به همراه دارد. در مواردی هم که ورم غیرزخمی است، اگر چه عوارض خطرناکی ندارد اما بیمار در طول زندگی خود همواره احساس ناراحتی معده خواهد کرد.

وی با اشاره به این که گاهی علایم روده تحریک پذیر نیز همراه با تورم و احساس سنگینی در قسمت تحتانی شکم است که با دفع، وضعیت بیمار بهتر می شود افزود: در هر صورت تشخیص التهاب بر عهده پزشک معالج است و صرفا از طریق علایم نمی توان به بیماری پی برد.

مصرف لبنیات در برخی موارد باعث ورم معده می شود

بعضی افراد به دلیل کمبود آنزیم لاکتاز پس از مصرف لبنیات دچار تورم و نفخ می شوند. در واقع این افراد آنزیمی را که قند شیر را بشکند، ندارند و شیر در روده باریک جذب نمی شود و پس از واردشدن به روده بزرگ از طریق باکتری های موجود در روده تخمیر می شود و گاز تولید می کند. این افراد پس از مصرف شیر یا فرآورده های شیری مانند بستنی، خامه و ... دچار نفخ شکم می شوند. به این افراد توصیه می شود از شیر کم لاکتوز و یا ماست، دوغ که قند آن تخمیر شده است استفاده کنند. البته می توان از قرص های جایگزین آنزیم لاکتوز قبل از مصرف لبنیات، استفاده کرد.

ورم معده و روده بر جذب و هضم غذا تاثیری ندارد

همان طور که گفتیم بعضی افراد تنها احساس نفخ می کنند که با ورم معده و روده اشتباه گرفته می شود، در این موارد نفخ و ورم بر جذب و هضم غذا تاثیری ندارد و فقط باید با رعایت نکات تغذیه ای از بروز نفخ پیشگیری کرد. در موارد نادری فرد بیماری زمینه ای دارد که باعث می شود جذب و هضم موادغذایی به خوبی انجام نشود.این افراد با مصرف بعضی از موادغذایی دچار احساس نفخ و سنگینی شکم می شوند.

اما اگر فردی بیماری زمینه ای و علایم خاصی نداشته باشد سوء هاضمه در وی به شکل نفخ و احساس پری شکم ظاهر می شود که بر جذب و هضم غذا تاثیری ندارد.

نیاز به جراحی

وی با اشاره به این که در موارد خاص بیمار نیاز به جراحی پیدا می کند، می افزاید: اگر بیمار زخمی دارد که با درمان های طبی بهبود نیافته است و یا اختلالات گوارشی وی به انسداد روده یا بیماری دیگری منجر شود که با دارو رفع نشود، نیاز به جراحی پیدا می کند. در غیر این صورت مشکلات بیمار با درمان های طبی برطرف می شود و نیاز به جراحی پیدا نمی کند.

پیشگیری

وی برای پیشگیری از سوء هاضمه این پیشنهادها را ارائه می دهد: اتخاذ رژیم غذایی سالم، رعایت بهداشت غذایی، فعالیت فیزیکی مناسب و پرهیز از پرخوری و خوردن مواد مختلف باهم و استفاده از سبزیجات و میوه به میزان کافی.

پرهیز غذایی

اردکانی می افزاید: مصرف میوه و سبزیجات تازه برای دستگاه گوارش مفید است و مشکلی ایجاد نمی کند. موادغذایی باعث زخم معده یا روده نمی شود بلکه نفخ و پری شکم، باعث رنج بیمار می شود.بهترین رژیم را خود بیمار تشخیص می دهد. در صورتی که با مصرف میوه یا موادغذایی مشکلی ایجاد شود می توان برای مدت کوتاهی میزان مصرف آن را کم کرد و به تدریج افزایش داد.

علایم حاد

اگرچه افراد زیادی سال های سال با علایم سوء هاضمه زندگی می کنند اما اگر عوارض پیش  رونده باشد باید این بیماری را جدی گرفت. اگر بیمار دچار کاهش وزن شود، بی اشتها باشد یا احساس کند غذا در قسمتی از مری یا معده گیر کرده است یا بیمار دچار کم خونی شود، سابقه فامیلی بیماری های گوارشی را داشته باشد یا خون ریزی معده داشته باشد وسن او نیز بالای ۴۵سال باشد، باید سوء هاضمه را جدی بگیرد.

 

 

  • زیور زارعی